Tuesday, June 14, 2011

Persiapan Menyambut Kelahiran Bayiku

Assalamualaikum..
Rasanya dah lama sgt tak update blog ni..sebuk sgt dengan kerja.Ape nk buat..tanggungan makin banyak.Lagi pun isteri duk jauh..duk kat umah pun nak watpe..hehe.



Pejam celik dah masuk 4bln usia bayiku dlm kandungan..Persiapan bayi sgt penting pada 2 bln sebelum kelahiran..Tapi bg menyambut kelahiran bayi sulung ni rasanya lebih exited nk wat persiapan awal.Aku lebih bersemangat bila isteri sgt beria2 survey untuk keperluan bayi.
Ada org kata kalau wat persiapan terlalu awal ni xberapa elok..ada fakta ke..atau cuma mitos.Ada org ckp plak..xsabar2 nk beli itu ini sedangkan kandungan baru berapa bln je..Tapi bg pendapat aku..klu semuanya nk dibuat last minute..kan jadi masalah.kalang kabut semua nak di cari.Sebelum isteri aku ni tak larat nak berjalan,baik beli sekarang.



Tapi ape yang aku nak kene beli....?
Bagi yang xde pengalaman..kne la tanya ngan org berpengalaman ye tak..selain tu ada la wat research kat internet.Hasilnya terjumpa 1 entri ni yg ckp ada 4 kategori keperluan bayi :
1. Keperluan wajib dimiliki
2. Keperluan Tidak wajib dimiliki
3. Yg boleh dibeli kemudian
4. Yg boleh dipinjam
Nampaknya kene wal list ikut ketegori ni..adui pening..

Senarai keperluan bayi utk 3bln pertama.
Pakaian :
*baju tangan panjang + seluar panjang
*baju lengan pendek
*baju tanpa lengan
*seluar pendek
*jumper/baju monyet
*seluar tutup kaki **optional
*sarung kaki + sarung tangan
*sepatu bayi
*cardigan/jaket/baju sejuk
*topi bayi
*singlet
*Lampin kain
*gurita ( aku tak tau ape benda ni )
*bedong
*alas dada
*sapu tangan

Kelengkapan Mandi
* bekas mandi *boleh dipinjam
* alas ganti pakaian
* tuala bayi besar
* washlap
* sponge bath **optional
* sabun mandi
* shampoo
* baby lotion/baby cream
* baby oil
* baby cologne
* diapers cream
* bedak
* minyak telon
* lotion anti nyamuk
* wet tissue
* cotton buds
* sisir+sikat bayi
* gunting kuku bayi
* 1 pack newborn pampers
* kapas bulat

Keperluan Tidur
* box/crib/tempat tidur bayi *boleh dipinjam
* kasur (tak phm ape ni)
* bantal guling
* kelambu
* bantal peang (ada lekukan di bagian kepala)
* selimut bayi
* tudung

Keperluan makan dan minum( 6bln keatas )
* botol susu + dot ***beli 2-3 botol ukuran kecil, lainnya boleh dibeli setelah bayi lahir
* sterilizer untuk merebus botol
* penjepit untuk mengambil dot & botol
* sabun + berus cuci botol
* box untuk menyimpan botol
* milk powder container
* bottle warmer **optional & boleh dipinjam
* botol susu berujung sendok untuk memberikan ASI atau jus buah usia 6 bulan ke atas
* training cup
* perlengkapan makan bayi (sendok+piring,dll) ***untuk 6 bulan keatas
* pemeras jeruk, parutan & saringan ***untuk 6 bulan keatas
* food processor atau bisa menggunakan juicer atau saringan untuk melembutkan makanan tim ***untuk 6 bulan keatas
* kursi makan **optional & boleh dipinjam

Keperluan bersiar
* stroller/kereta bayi *boleh dipinjam
* pendukung bayi (sling)
* car seat **optional & boleh dipinjam
* carry cot **optional & boleh dipinjam

notakaki :- senarai kelengkapan hasil dr google di http://cintaitumerah.multiply.com/journal/item/168

2 Komen:

Safuraa Abdul Rashid said...

wah, kak yati dah pregnant ye..
tahniah..
kim salam kat kak yati dan baby ye..
t dah deliver, g tau ye..

zahead san said...

ok..insya-Allah..tq

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...